Torghattenkonsernet kan bli solgt til svenskregistrert pengefond

Bussnyheter fra radio, TV, aviser og tidskrifter kan legges ut her
Svar
Brukeravatar
Øyvind Berg
Innlegg: 4602
Registrert: 2007-01-17 0:51:38
Sted: Elvebyen

Torghattenkonsernet kan bli solgt til svenskregistrert pengefond

Legg inn av Øyvind Berg » 2020-12-26 14:54:26

23. desember ble det offentliggjort at det svenskregistrerte pengefondet EQT har tilbudt å kjøpe alle aksjer i det børsnoterte Torghattenkonsernet. De ønsker å overta hele konsernet med unntak av Torghattens eierandeler i flyselskapet Widerøe. Tilbudet gjelder fram til 9. februar 2021.

EQT ble startet i 1994 av svenske Investor AB, som er selskapet til den kjente Wallenberg-familien, som blant annet eide Scania i mange år. Løselig så fungerer sånne pengefond sånn at man etablerer et selskap med fondsforvaltere, og så setter man opp en serie med separate fond som noen rike onkler spytter penger i, og så sørger fondsforvalterne for å investere i potensielle selskaper som kan gi dem fortjeneste. Så eies de gjerne i 10-20 år, før de selges videre, fortrinnsvis med stor fortjeneste. Når alle midler i ett fond er investert, settes det opp et nytt fond for nye investeringer. Fondet som ønsker å investere i Torghatten heter EQT Infrastructure V, og er altså det femte fondet EQT har for investering i infrastrukturrelaterte selskaper. EQT Infrastructure III (altså det tredje fondet) eier blant annet det svenske jernbaneselskapet Hector Rail, som også kjører godstog i Norge.

Så hva vil det kunne ha å si for selskapene Torghatten eier? Vel, det kan være alt fra ingen endring i det hele tatt, til total endevending. Hvis de ser at det er penger å spare på å slå alle selskapene sammen til ett, så kan det være en mulighet. De kan komme til å kjøpe opp andre selskaper, eventuelt selge ut noen deler. De kan finne et lignende selskap i et annet land og gjøre det til et felles konsern med Torghatten. Bare tiden vil vise om det blir noe av, og i tilfelle hvor store konsekvenser det kan få.

https://www.torghatten.no/nyhetsarkiv/e ... 0-967.html

https://e24.no/boers-og-finans/i/mB56op ... t-er-slutt

https://www.dn.no/marked/torghatten/eqt ... 2-1-936086

https://finansavisen.no/nyheter/transpo ... torghatten


(Jeg er kronisk uinteressert i penger og finans, men jeg jobber i et selskap som ble overtatt av et sånt pengefond i fjor, så derfor satte jeg meg litt inn i hvordan sånne fond funker. Noen andre kunne helt sikkert ha formulert det bedre og mer korrekt.)
Øyvind
Bilde
– Canonfotograf
– kunnskapsformidler av fullstendig unyttig busskunnskap

Svar