Overholde ikke vikeplikten

Rutebilhistorisk Forenings Åpne diskusjonsforum for bussinteresserte
Svar
baneavd
Innlegg: 1525
Registrert: 2005-11-22 0:39:39
Sted: Skoppum

Overholde ikke vikeplikten

Legg inn av baneavd » 2012-02-18 10:21:06

Tønsbergs blad har skrevet noe om sjåfører som kjøre ut på Forkjørsveg og ut fra holdeplass uten og overholde vikeplikten eller bruk av blinklys

SE link her
http://tb.no/nyheter/bussene-trokker-se ... -1.6781153
http://tb.no/nyheter/bussen-tvang-den-l ... -1.6772318

Jeg vet dette med bilene har vikeplikt for busser som skal ut fra holdeplass ved 60 eller lavere, dette er noe som har vært i mange mange år.

Jeg se nå jeg selv reise med bussen så blinke sjåføren nå han skal inn og ut fra holdeplass

Jeg tro mye av årskane til sjåfører presse seg frem i trafikken er for korte kjøretider blir forsinket slik at oppholdstiden ved endepunktet blir fort til at du rekke og kjøre derfra i rute.

Og trafikkbilde er veldig forskjell alt etter hvilken tid av døgnet du kjøre på. værst er det i ruhsen om morgen hvor alle skal på jobb skole i løpet av en halvtime- og d eblir mye stress både for sjåøfrer og andre.

Jeg tro løsninge er at en kontrollør ta med stoppeklokka og så se hvor lang tid bussen faktiskt bruke på ruta si alt etter hvilken tid av døgnet de er og så legge opp rutetidene deretter både nå det gjlede kjørertiden og oppholdstiden man trenge ved endepunktene

Jan Erik

Brukeravatar
Martin Holm
Administrator
Innlegg: 193
Registrert: 2005-11-19 15:42:17
Sted: Skien

Re: Overholde ikke vikeplikten

Legg inn av Martin Holm » 2012-02-18 18:26:02

Jeg kjenner ikke til hvordan situasjonen er rundt Tønsberg, men antar den er ganske lik som ellers i landet. På et generelt grunlag vil jeg minne om at alle saker har to sider. På siden med overskrift "Bussene trøkker seg ut på forkjørsveien" kan Jan Olav Haukemyr fortelle om en rekke situasjoner. Han forteller at han har førerkort for "både trailer og buss med henger i tillegg til personbil og flere andre kjøretøyer". Hvis sjåførene har sikter til er så ubrukelige, er det ikke sikkert han er et snev bedre selv. Hva du har førerkort for, behøver ikke si noe om hvor god og erfaren du er til å kjøre. Bare så det er nevnt.

Han forteller videre om en episode hvor han ble "sneiet av bussen" da han var på vei hjem fra jobb på racersykkelen sin. Igjen på et generelt grunnlag vil jeg påstå at mange av disse "racersyklistene" er til pest og plage i trafikkbildet.

Det er verdt å minne om Forskrift om kjørende og gående trafikk (trafikkregler) § 12.4 der det står "Når noen vil kjøre forbi til venstre, skal forankjørende holde så langt til høyre som mulig, og ikke øke farten. Når kjøretøyet beveger seg sakte eller tar stor plass, og vegen er uoversiktlig eller har motgående trafikk, skal føreren om nødvendig vike til høyre og sette ned farten eller stanse. Noen er flinke, men det kan virke som mange syklister ikke har hørt om dette.

Jeg er ganske sikker på at de bussjåførene som slurver med bruk av blinklys, likevel forsikrer seg om at det er trygt å svinge ut i veien (ingen trafikk). Det må også nevnes at mange bilister er for dårlige til å slippe bussen frem, selv om bussen bruker blinklys. At bussholdeplassen er rett etter et kryss, sving eller rundkjøring er ingen grunn til å ikke slippe bussen frem. Bilister bør også være flinkere til å bruke blinklys, slik at bussen kan bruke "lommer" som dannes i trafikkbildet. På den måten er de med på å hjelpe bussen frem, og at bussen sparer tid i trafikken, noe som til syvende og sist gjør at bussen får bedre tid.

På siden med overskrift "Bussen tvang den lille bilen opp på midtrabatten" er jeg veldig kritisk til om det er sant. Avisene beskriver busser og lastebiler som "monster" på veien, og alle små biler som uskyldige. La oss tenke seg at bussen satt på blinklyset og slapp 3-4 biler forbi, vil det ikke da være naturlig at bussen forsiktig begynner å svinge ut i veien? Hvis den 4. eller 5. bilen heller ikke ønsket å stoppe for bussen, hadde den to valg; A) Kjøre inn i bussen eller B) kjøre på midtrabatten. Jeg klarer dessverre ikke å se uskyld i bilister som ikke retter seg etter lover og regler i trafikken.
Martin Holm
Varamedlem Rutebilhistorisk Forening
Styrets leder Rutebilhistorisk Forening avdeling Telemark
Webmaster for http://www.rhf.no/ og http://www.rhf-telemark.no/
martin@rhf.no

Brukeravatar
Tore H Wiik
Innlegg: 454
Registrert: 2005-10-25 9:22:38
Sted: Moss
Kontakt:

Re: Overholde ikke vikeplikten

Legg inn av Tore H Wiik » 2012-03-07 18:37:43

Jeg opplever at mange øst-europeiske bilister ikke kjenner denne regelen som sannsynligvis ikke finnes i en del land. De gir gass, tuter og viser fingeren til busser som blinker seg ut fra holdeplass

.
Tore Wiik

Nettbuss Østfold (20%) - TIMEkspressen (linje 3 og linje 6), Flybussekspressen

se også http://www.busshobby.org
og www.npm.as
og www.riksvei.no

Svar